Geschiedenis

De basis voor het Utrechts Byzantijns Koor werd gelegd door een groep Oekraïense seminaristen met zijn professoren, toen deze kort na de Tweede Wereldoorlog naar Nederland kwamen.

FB IMG 1509308244776

De geboren en getogen Oekraïner dr. Myroslaw Antonowycz (wiki) leidde de gezangen in de erediensten in het in Culemborg gevestigde Oekraïense seminarie. Nadat de seminaristen afgestudeerd waren, zwermden zij uit om hun priesterlijke roeping voor de Oekraïners over heel de wereld te volbrengen. Het inmiddels buiten de kloostermuren bekende seminaristenkoor viel daardoor uiteen, doch de aanvragen voor het zingen van liturgieën en concerten in heel Nederland bleven komen.

mantonowycz MgrAGSmit
dr. Myroslaw Antonowycz  mgr. A.G. Smit

Op initiatief van mgr. A.G. Smit richtte Myroslaw Antonowycz op 9 februari 1951 het Utrechts Byzantijns Koor op, bestaande uit Nederlandse mannen, die zich toelegde op het zingen van de liturgie volgens de Slavisch-Byzantijnse ritus. In samenwerking met het Apostolaat van de Oosterse Kerken verzorgde het UBK in eerste instantie alleen liturgieën volgens de Byzantijnse ritus. Honderden parochies in Nederland maakten en maken zo kennis met de oosterse Slavisch-Byzantijnse long van de katholieke Moederkerk.

Al snel voegde het koor een rijk wereldlijk typisch Oekraïens repertoire toe aan zijn liturgische basis. In ontelbare concerten en liturgieën getuigt het UBK van de rijkdom die de Oekraïense zangcultuur kent: van de liturgie volgens kerkvader Johannes Chrysostomos tot Kozakkenliedjes en klassiek getoonzette Oekraïense poëzie.

Oekraïense gemeenschappen in Duitsland, Frankrijk en België tot in Canada en de Verenigde Staten werden bezocht tijdens intense en kleurrijke tournees. Bij de grootse viering van 1000 jaar Christendom in Oekraïne (1988) was het U.B.K. een prominente gast in de viering in de St. Pietersbasiliek te Rome. In 1990 werden de zangers en Dr. Antonowycz groots en emotioneel ontvangen in de Oekraïne kort nadat daar de vrijheid om de Byzantijnse liturgie te vieren herwonnen was. Men was dit niet vergeten bij het recente bezoek van het UBK aan Lviv (2008) waar vele gelovigen en fans het koor uitbundig waardeerden zowel na de liturgie in de Yura-Kathedraal als de concerten in en buiten de stad. Het Seminarie van de Heilige Geest in Lviv is een spiritueel partner van het UBK geworden.

In 1991 nam dr. Antonowycz afscheid als dirigent en ontving hij de zilveren medaile van de stad Utrecht. Daarna werd hij benoemd tot ere-dirigent van het Utrechts Byzantijns Koor.

Dr. M. Antonowycz overleed op 11 april 2006 in zijn woonplaats Vleuten – De Meern.